Welke vlieseline heb ik nodig?

Wanneer je zelf kleding gaat maken kan het voorkomen dat je gebruik maakt van vlieseline. Dit materiaal wordt gebruikt als tussenvoering om zo stoffen te verstevigen. Vlieseline is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en diktes. Kies de juiste vlieseline die past bij de stof die je gebruikt en het kledingstuk dat je maakt. In deze blog lichten we de belangrijkste soorten vlieseline uit. Veel gebruikte vlieseline soorten zijn:

  • Strijkbare en niet strijkbare vlieseline
  • Geweven en non-waven vlieseline
  • Rekbare vlieseline
  • Vliesofix

Strijkbare en niet strijkbare vlieseline

Strijkbare vlieseline wordt vastgeplakt op de stof en is het meest populair. Echter is niet elke stof geschikt voor deze soort vlieseline. Sommige stoffen kunnen een oneffen structuur hebben waardoor de vlieseline niet goed zal hechten. De oplossing hiervoor is gebruik te maken van niet strijkbare vlieseline. Deze soort vlieseline wordt aan de verkeerde kant van de stof genaaid.

Geweven en non-waven vlieseline

U kunt kiezen uit geweven vlieseline of non-waven vlieseline. De benaming geeft eigenlijk al het soort vlieseline aan. Wanneer je kiest voor geweven vlieseline is het belangrijk om rekening te houden met de draadrichting wanneer je de vlieseline knipt.

Rekbare vlieseline

Wanneer je gebruik maakt van een rekbare stof is het aan te raden ook gebruik te maken van rekbare vlieseline. Zorg ervoor dat de vlieseline dezelfde kant oprekt als de stof. De rek van de versteviging werkt vaak alleen in de lengte of breedte. 

Vliesofix

Een andere soort vlieseline is vliesofix. Eigenlijk is een speciaal soort vlieseline die de eigenschap heeft om aan beide kanten te plakken. Het bevestigen van deze soort doe je door de plaklaag te verwarmen met het strijkijzer. 

Op zoek naar goede vlieseline?

In ons assortiment vind je verschillende soorten vlieseline. Kies het soort uit wat het beste past bij uw naaiproject. Naast vliesoline hebben we ruim aanbod in garen en fournituren.