Blog

 1. Hoe maak ik een paspop op maat?

  Het is eigenlijk een must voor iedere ervaren naai(st)er: een op maat gemaakte paspop. Ten eerste is het leuk om te hebben én om te maken. Een zelfgemaakt accessoire of kledingstuk uitstallen is namelijk net wat leuker als ook nog eens kan op een paspop die je zelf in elkaar hebt geknutseld. Daarnaast is het ook gewoon erg handig om te hebben, helemaal als je een lastige maat hebt. Een paspop die precies voldoet aan jouw eisen en afmetingen zorgt voor perfect zittende kleding, geen overdreven luxe dus. Er zijn twee simpele manieren om een paspop te maken: of met duct tape of met gipsverband.

  Met duct tape

  De eerste methode die je kunt gebruiken, is die met duct tape. Allereerst, begin met het aantrekken van een oud shirt. Doe eerst vershoudfolie om je hals, en tape het shirt daarna uitgebreid in met duct tape. Zorg dat dit stevig gebeurt, vraag idealiter hulp van iemand anders om je torso en rug goed in te pakken met tape. Zodra het shirt hard van duct tape is, knip de torso aan de achterkant open, zodat er een soort mal ontstaat. Plak het gat op de rug dicht met tape, dicht eveneens de halsopening, armsgaten en onderkant – het liefst met karton. Voordat je de onderkant dicht, vul de paspop met kussenvulling. Verstevig daarna de paspop met papier maché, zodat hij tegen een stootje kan. Eventueel kun je hem ook nog beschilderen, dan ziet hij er namelijk net wat leuker en persoonlijker uit.

  Met gipsverband

  De tweede methode, met gipsverband, is in principe hetzelfde. Doe weer een oud shirt aan, en beplak deze met gipsverband (dat eerst door water is gehaald natuurlijk). Herhaal dit totdat je een stuk of vier lagen hebt, laat goed drogen, knip de mal daarna open met een gipsschaar en laat het gips nu ’s nachts drogen. Naai de volgende dag de rug weer aan elkaar, dek de nek- en armgaten af, vul de paspop met bouwschuim en dek nu ook de onderkant af. Bedek nu als laatst de pop met stof, en klaar ben je.

  Paspoppen bij Matson

  Klinkt dit allemaal als te veel werk? Dat snappen we, daarom hebben we bij Matson een mooi aanbod verstelbare paspoppen voor iedere portefeuille. Zo hebben we de goedkopere Erica A paspop, die vier maatkoppen heeft bij de heup-, taille- en boven wijdte. Maar als je iets meer wilt, hebben we bijvoorbeeld ook de Olivia A paspop, met maar liefst dertien maatknoppen.

  Lees meer »
 2. Naaipatronen: wat zijn de opties?

  Naaipatronen zijn je ‘bread and butter’ wanneer je zelf kledingstukken wilt gaan maken. In feite zijn het een soort bouwtekeningen, maar dan voor kleding en niet voor een huis of woonwijk. De allereerste stap is dus, voordat je kan gaan iets kan gaan maken, het naaipatroon aanschaffen (of zelf maken, mits je veel ervaring hebt). En voordat je een naaipatroon kan gaan aanschaffen, je raadt het eigenlijk al, moet je weten wat voor een kledingstuk je wilt gaan maken.

  Welke naaipatronen bestaan er?

  Een betere vraag is eigenlijk wat voor een naaipatronen niet bestaan. Bijna elk kledingstuk is vertegenwoordigd wanneer het op beschikbaarheid van naaipatronen aankomt, wel tegen betaling natuurlijk. Patronen voor babybroekjes, patronen voor jurken, patronen voor blouses; ze zijn allemaal te koop. Verder zijn er ook patronen voor dingen als tassen en andere accessoires in gespecialiseerde webshops en winkels te vinden.

  Waar moet ik op letten?

  Als je eenmaal naaipatronen hebt gekocht, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste, mits je je naaipatronen wilt hergebruiken, wees er voorzichtig mee. Trek het naaipatroon dan over op patroonpapier, of gebruik carbonpapier en een radeerwieltje: zo blijft het patroon intact en hoef je niet telkens een nieuwe aan te schaffen. Ten tweede, let goed op welke stof je gebruikt. Leer of denim is vrij ruig en stevig terwijl kant heel erg dun is. Hoe je met deze stoffen omgaat in relatie tot het patroonpapier is dus nét anders.

  Wat heb ik nodig?

  Behalve naaipatronen, heb je enkele dingen nodig. Zo heb je gewichtjes nodig om de naaipatronen over de stof te spannen, een schaar of mesje om de stof uit te snijden, en dus een radeerwieltje, carbonpapier of patroonpapier, mits je patronen wilt hergebruiken.

  Lees meer »
 3. Wat is kant en hoe gebruik ik het?

  Met een naaimachine kun je ongelofelijk veel: van stukken stof oplappen, tot knutselen met de (klein)kinderen. Er zijn tal van stoffen waarmee gewerkt kan worden, iets wat natuurlijk afhangt van wat je maakt. Maar wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat sommige stoffen veel sterker en weerbaarder zijn dan andere. Zo is spijkerstof stug en lastig te bewerken, terwijl kanten stof juist heel teder en dun is. Daarom, in deze blog, gaan wij het hebben over die laatste: kant.

  Wat is kant?

  Als je het Googled, krijg je twee opties: Immanuel Kant, een Duitse filosoof. Of kant, stof. Kanten stof is textiel, een ambachtelijk weefsel. Het is in feite een soort mengelmoes van andere hoogwaardige stoffen en draden: linnen, katoen, zijde, zilver- en gouddraad. Het klink enorm decadent, en het is ook al vrij oud. Kant is namelijk ontstaan in de vijftiende eeuw na Christus, in Europa. 

  Naaitechnieken met kant

  Naaien met kant vergt soms engelengeduld. Het is een doorzichtige stof, eentje die tevens kwetsbaar is. Hierdoor is het ook lastig om kanten kleding te verstevigen, aangezien kant doorschijnt. Het is raadzaam om een simpel patroon uit te kiezen, met weinig details. Zo blijft de stof op zijn mooist. Gebruik tevens een dunne naald, zodat de stof niet nodeloos beschadigd raakt.

  Hoe werk ik kant af?

  Kant is doorschijnende stof, kant verwerken kan best een uitdaging zijn: het is namelijk ook een dunne stof. Het is daarom verstandig om de naden tweemaal te stikken, zodat het kledingstuk net wat steviger is. Van kant kun je prachtige blouses en jurkjes maken, die geschikt zijn voor onze steeds warmer wordende zomers. Deze kledingstukken wil je echter wel wassen, doe dit ook vooral! Het is wel verstandiger om het met de hand te wassen in een sopje, of de stof schoon te laten stomen.

  Lees meer »
 4. Naaipatronen: hoe houd ik ze mooi?

  Om zelf kleding te maken heb je naaipatronen nodig. Voor mensen die niet bekend zijn met naaien: naaipatronen zijn in feite een soort blauwdrukken voor het maken van kleding. Kleren bestaan namelijk vaak uit verscheidene lappen stof. Deze ‘onderdelen’ worden gemaakt door een naaipatroon van patroonpapier op een stuk stof te leggen, en dan uit te knippen met een stofschaar Die worden aan elkaar genaaid, en zo ontstaat een kledingstuk. Naaipatronen kun je eventueel zelf maken, maar dat is best lastig. Ervaring met naaien is dan eigenlijk wel vereist. Soms kun je gratis naaipatronen vinden op het internet, maar deze zijn vaak niet heel bijzonder. In plaats daarvan kun je ze ook gewoon kopen, bij gespecialiseerde winkels zoals Matson.

  Naaipatronen uitknippen of -snijden

  Zorg voordat je begint voor een scherpe stofschaar of -mesje. Het is belangrijk om snel, en soepel door de stof heen te komen: zo blijft niet alleen de stof – en het kledingstuk – mooier, maar het naaipatroon blijft ook beter intact. Daarna wil je natuurlijk het patroon op de uitgesneden stof leggen, en deze moet niet bewegen gedurende het proces. Om dit te bewerkstelligen heb je twee opties: het patroon bevestigen met kleine naaldjes, of het patroon vastzetten met patroongewichtjes.

  Naaipatronen mooi houden

  Er zijn een aantal manier om je naaipatroon over te nemen op stof, de manier waarop beïnvloedt of het patroon nog herbruikbaar is. Knip of snij je het patroon uit, dan is hij niet meer te redden. Dan is hij op. Je kan er ook voor kiezen om met carbonpapier en een radeerwieltje te werken, zo kun je patronen namelijk opnieuw gebruiken (als je voorzichtig bent!). Wil je patronen echt heel graag kunnen hergebruiken? Dat kan, maar het is monnikenwerk: teken het patroon over op patroonpapier. Dit duurt lang, plus je hebt een vaste hand nodig, maar het is wel uiterst effectief.

  Lees meer »
 5. Mechanische of elektronische naaimachine kopen?

  Mechanische of elektronische naaimachine kopen?

  Er zijn twee typen naaimachines op de markt: mechanisch en elektronisch. Wanneer je een nieuwe naaimachine gaat kopen zul je goed moeten nagaan waar je de naaimachine allemaal voor gaat gebruiken. Zelf kleding maken, zware stoffen verwerken, veelvuldig of minder actief in gebruik en meer. Dit zal allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke keuze voor je naaimachine. Maar de eerste stap is om te bepalen of je voor een mechanische of elektronische naaimachine gaat. In dit blog leggen we je de voor- en nadelen uit en helpen je bij het maken van de juiste keuze. 

  De verschillen tussen een mechanische en een elektronische naaimachine

  Een mechanische naaimachine is traditioneel en de gebruiker dient zelf alles in te stellen. Denk hierbij aan de instellingen voor een bepaalde steek, zoals steeklengte en -breedte. Je moet dus bij iedere steek weten of opzoeken welke instelling van lengte en breedte de juiste is.  
  Een elektronische naaimachine stelt bij elke steek die je kiest automatisch de meest gangbare lengte en breedte in. hiervan kun je altijd zelf nog afwijken, maar vaak is dit niet nodig.
  Elektronische machines hebben ook altijd een naaldstopautomaat waardoor de naald altijd in de bovenste stand stopt en de steek dus altijd netjes is af is. Ook kun je veel makkelijker knoopsgaten maken waaronder bijvoorbeeld ook mantelknoopsgaten.

  Welke naaimachine moet ik nu kiezen?

  Uiteindelijk is het afhankelijk van jouw eigen voorkeuren of je voor een mechanische of elektronische naaimachine kiest. Elektronische machines zijn de laatste jaren steeds voordeliger geworden en door het grotere bedieningsgemak zul je waarschijnlijk meer plezier hebben van je naaimachine

  Lees meer »
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.