Het is eigenlijk een must voor iedere ervaren naai(st)er: een op maat gemaakte paspop. Ten eerste is het leuk om te hebben én om te maken. Een zelfgemaakt accessoire of kledingstuk uitstallen is namelijk net wat leuker als ook nog eens kan op een paspop die je zelf in elkaar hebt geknutseld. Daarnaast is het ook gewoon erg handig om te hebben, helemaal als je een lastige maat hebt. Een paspop die precies voldoet aan jouw eisen en afmetingen zorgt voor perfect zittende kleding, geen overdreven luxe dus. Er zijn twee simpele manieren om een paspop te maken: of met duct tape of met gipsverband.

Met duct tape

De eerste methode die je kunt gebruiken, is die met duct tape. Allereerst, begin met het aantrekken van een oud shirt. Doe eerst vershoudfolie om je hals, en tape het shirt daarna uitgebreid in met duct tape. Zorg dat dit stevig gebeurt, vraag idealiter hulp van iemand anders om je torso en rug goed in te pakken met tape. Zodra het shirt hard van duct tape is, knip de torso aan de achterkant open, zodat er een soort mal ontstaat. Plak het gat op de rug dicht met tape, dicht eveneens de halsopening, armsgaten en onderkant – het liefst met karton. Voordat je de onderkant dicht, vul de paspop met kussenvulling. Verstevig daarna de paspop met papier maché, zodat hij tegen een stootje kan. Eventueel kun je hem ook nog beschilderen, dan ziet hij er namelijk net wat leuker en persoonlijker uit.

Met gipsverband

De tweede methode, met gipsverband, is in principe hetzelfde. Doe weer een oud shirt aan, en beplak deze met gipsverband (dat eerst door water is gehaald natuurlijk). Herhaal dit totdat je een stuk of vier lagen hebt, laat goed drogen, knip de mal daarna open met een gipsschaar en laat het gips nu ’s nachts drogen. Naai de volgende dag de rug weer aan elkaar, dek de nek- en armgaten af, vul de paspop met bouwschuim en dek nu ook de onderkant af. Bedek nu als laatst de pop met stof, en klaar ben je.

Paspoppen bij Matson

Klinkt dit allemaal als te veel werk? Dat snappen we, daarom hebben we bij Matson een mooi aanbod verstelbare paspoppen voor iedere portefeuille. Zo hebben we de goedkopere Erica A paspop, die vier maatkoppen heeft bij de heup-, taille- en boven wijdte. Maar als je iets meer wilt, hebben we bijvoorbeeld ook de Olivia A paspop, met maar liefst dertien maatknoppen.