Maandag 2e paasdag gesloten, bestellingen worden dinsdag 2 april verstuurd. 

Tips om zelf kleding te maken

Wel eens nagedacht over het maken van je eigen kleding? Het is niet iets wat alleen maar is weggelegd voor de echte modeontwerpers. Heb je een tof kledingstuk gezien, maar heb je geen idee waar je dat kan kopen? Of heb je zelf een idee voor een kledingstuk en wil je dit gaan uitwerken? Met de tips in deze blog kun je vol vertrouwen aan de slag om je (eerste) kledingstuk te maken.

Tip 1: Goed materiaal is het halve werk

Om een goede start te maken is het belangrijk goed materiaal aan te schaffen. Welke naaimachine voor jou geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zo heb je de keuze tussen een elektrische of mechanische naaimachine. Ook het type motor is belangrijk om rekening mee te houden en welke steekprogramma’s een specifieke naaimachine bevat. In deze blog lees je waar je op moet letten bij aanschaf van een naaimachine.

Tip 2: Gebruik mooie patronen

Nadat je je keuze hebt gemaakt voor een naaimachine is de volgende stap om op zoek te gaan naar een mooi naaipatroon. Het is hierbij aan te raden om eerst te kiezen voor een eenvoudig patroon, bijvoorbeeld van een t-shirt, jurk of broek. Op deze manier kun je het maken van eigen kleding onder de knie krijgen en steeds een stapje moeilijker gaan.

Tip 3: Sla stof en fournituren in

Om vervolgens echt aan de slag te kunnen, is het belangrijk om voldoende stof en fournituren in te slaan. Welke stof je koopt, is natuurlijk helemaal aan jou. Afhankelijk van het type kledingstuk en wat je wilt gaan maken kies je jouw type stof en print. Fournituren zijn onmisbare materialen die je nodig hebt bij het maken van je eigen kledingstuk, zoals spelden, knoopjes en garen.

Tip 4: Volg naailessen of een cursus

Tegenwoordig kom je al een heel eind door veel online op te zoeken en gewoon te proberen. Toch is het geen slecht idee om naailessen te volgen of te kiezen voor een naaicursus. Het is effectiever en de kans dat het misgaat is minder klein dan wanneer je zelf gewoon aan de slag gaat. Door het volgen van lessen leer je in korte tijd alle ins en outs en creëer je een goede basis. Ook kan het helpen als stok achter de deur door op vaste momenten met het naaien bezig te zijn.

Tip 5: Wees geduldig

Eigenlijk geldt dit voor alle nieuwe vaardigheden die je wilt leren, maar wees geduldig. Het is bijna gegarandeerd dat de eerste keer dat je een kledingstuk maakt dit niet lukt of niet het gewenste eindresultaat heeft, en de tweede, derde en vierder keer misschien ook wel niet. Het is een kwestie van veel doen en veel ervaring op te doen. Verschillende dingen uitproberen, in materiaal en werkwijze en dan komt het helemaal goed!

 

© 2023 Matson.nl