Maandag 2e paasdag gesloten, bestellingen worden dinsdag 2 april verstuurd. 

Naaipatronen voor beginners

Het zelf maken van kleding begint niet bij de naaimachine, maar bij de naaipatronen. Voor velen zijn naaipatronen een abstract begrip: het is moeilijk te definiëren en voor beginnende naai(st)ers soms totaal onbekend. Naaipatronen zijn in feite een soort blauwdrukken voor het maken van kleding. Kleren bestaan uit meerdere lappen stof, die dan aan elkaar genaaid worden om een kledingstuk te vormen. Deze ‘onderdelen’ worden gemaakt door een naaipatroon op een stuk stof te leggen, en dan uit te knippen met een stofschaar.

Kant-en-klare naaipatronen

Als je een beginnende naai(st)er bent, is het vaak makkelijk om niet direct zelf naaipatronen te gaan maken. Je kunt namelijk ook kant-en-klare naaipatronen kopen, voor bijna elk kledingstuk wat je wilt gaan maken. Sommige naaipatronen - voor kledij zoals T-shirts, rokken of broeken - kun je online vinden als pdf, maar normaliter koop je ze in de winkel. Het is wel belangrijk om de juiste maten te weten, zodat je het correcte naaipatroon aanschaft.

Op de verpakking van de naaipatronen staan een aantal dingen, waaronder de hoeveelheid stof die je nodig hebt en er zit natuurlijk een gebruiksaanwijzing bij. Wees als beginnende naai(st)er niet te trots om de handleiding te negeren, want een naaipatroon kan best overweldigend zijn. Het is een dun papiertje waar allerlei lijntjes, nummers en letters op staan. Deze patronen leg je op de stof, waarna je de stof kan uitknippen en de stukken aan elkaar kan naaien.

Zelf naaipatronen maken

Mocht je avontuurlijk ingesteld zijn, of al enige ervaring hebben met naaien, dan kun je er ook voor kiezen om zelf je naaipatronen te maken. Dit scheelt geld, plus je kunt uniekere kledingstukken maken. De eenvoudigste manier om zelf naaipatronen te maken, is om bestaande patronen aan te passen naar eigen wensen. Maar als je echt alles zelf wilt gaan maken, van het tekenen van de patronen tot het aan elkaar naaien en perfectioneren van uw kleding? Ga dan op naailes, want het is simpelweg lastig. Met online lessen en pielen op YouTube kom je een eind, maar naailes zorgt voor betere, professionelere resultaten.

© 2023 Matson.nl