Welke verschillende soorten garen zijn er?

Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende soorten garen. Voordat je aan de slag kunt met de naaimachine zul je dus eerst de juiste naaigaren moeten aanschaffen. Het kan per stof verschillen welke garen het beste gebruikt kunnen worden. In deze blog lichten we een aantal van de meest gebruikte naaigaren toe en voor welke stof je deze het beste kan gebruiken. Naast garen is het ook belangrijk om de juiste naald te gebruiken voor jouw project. Ben je benieuwd welke garen je het beste kunt gebruiken? Je leest het in deze blog. De meest gebruikte soorten garen zijn:

  • Rijggaren
  • Polyester garen
  • Katoenen naaimachinegaren
  • Zijden garen
  • Borduurgaren
  • Lockgaren

Rijggaren

Deze soort garen is eigenlijk niet om mee te naaien, maar om mee te rijgen. Bij rijgen worden lange steken gemaakt. Dit wordt vaak gebruikt om twee stofdelen op elkaar te houden voordat je het onder de naaimachine legt.

Polyester garen

De meest allround garen soort is polyester. Dit komt doordat deze garen voor vrijwel elke stof gebruikt kan worden en van sterke kwaliteit is. Polyestergaren is verkrijgbaar in enorm veel kleuren. 

Katoenen naaimachinegaren

Katoenen garen is een soort die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral gebruikt wordt bij het naaien van katoenen stoffen. Deze soort garen kan ook gebruikt worden voor stoffen met weinig tot geen rek. Het katoengaren krimpt mee met de stof en kan geverfd worden.

Zijden garen

Voor het verwerken van fijne stoffen is zijden garen uitermate geschikt. Stoffen zoals zijde en satijn. Voor dit garen kun je het beste een microtexnaald gebruiken zodat je de stof niet beschadigd. 

Borduurgaren

Wanneer je patronen wilt borduren is deze soort garen het meest geschikt. Borduurgaren is dunner dan andere garen en heeft een mooiere glans. 

Lockgaren

Lockgaren zijn speciaal bedoelt voor het gebruik van lockmachines. Deze soort garen wordt vooral gebruikt om naden en zomen netjes af te werken.

Sterke garen van topkwaliteit

Als het goed is, is nu duidelijk welke verschillende soorten garen er allemaal zijn en waar je deze voor gebruikt. Nu je weet welke soort garen voor jouw project het beste is om te gebruiken, kun je de juiste garen aanschaffen. In ons assortiment vind je garen van topkwaliteit in verschillende kleuren. We verkopen bekende merken zoals Gütermann, Madeira, Brildor, Amann, Mettler en Brother.