Welke naaimachine naald heb ik nodig?

In eerste instantie verwacht je niet dat een naald een groot verschil kan maken tijdens het naaien. Toch is dit verkeerd gedacht en maakt het wel degelijk uit welk type naald je gebruikt wanneer je met de naaimachine aan de slag gaat. Door de juiste naald te gebruiken voorkom je complicaties en problemen zoals beschadiging aan de machine, het materiaal, gebroken naalden of het overslaan van steken.   

Meest voorkomende type naalden

Wanneer je gaat naaien is het belangrijk om de naald en dikte ervan af te stemmen op het soort materiaal dat je gaat gebruiken. Hieronder worden de meest voorkomende type naalden toegelicht. 

Universele naald

Geschikt voor geweven en gebreide stoffen.

Stretch naald

Gebruik deze naald voor synthetische, rekbare stoffen.

Ledernaald

Kenmerkend voor deze naald is het scherpe snijmesje aan de punt. Geschikt voor leder en zware stoffen.

Denim of jeans naald

Een sterke en scherpe naald voor denim stoffen.

Borduurnaald

Deze naald heeft een groot oog voor borduurgaren.

Quilt naald

Gebruik deze naald met speciale punt voor het werken met quilt. 

Microtex naald

Een zeer dunne naald voor kwetsbare stoffen zoals zijde. 

Jersey of ballpoint naald

Deze naald heeft een afgeronde punt en is geschikt voor onder andere gebreide stoffen.

Juist gebruik van naaimachine naalden

Naast het feit dat je de juiste naald dient te kiezen voor het materiaal waarmee je gaat werken, zijn er nog een aantal standaard handelingen om problemen met je naald te voorkomen. Een naald slijt, dus zorg ervoor dat je je naald op tijd vervangt en wacht niet tot de naald gebroken is. Hou daarnaast gebruikte naalden apart van nieuwe naalden. Gebruik je een nieuw type naald? Naai dan eerst een proefstukje om er zeker van te zijn dat de naald geschikt is.

Begin goed met de basisset naalden

Weet je niet precies welk type naald je het vaakst gaat gebruiken? Of wil je een aantal verschillende naalden uitproberen? Dan is het handig om een basisset naaimachine naalden aan te schaffen. Met de Schmetz naalden basisset maak je een goede start. In deze set vind je de meest voorkomende naalden. De set bevat 3 pakjes naaimachinenaalden voor normale stoffen, stretch en jeans in verschillende diktes.