Wat is voordeliger, kleding kopen of zelf maken?

Kleding maken versus kleding kopen

Kleding maken kost tijd. Je zult dus geduld en doorzettingsvermogen moeten hebben om kleding te maken. Het is dan makkelijker om naar de grote ketens te gaan en hier kleding te kopen. Binnen 10 minuten kun je al een hele outfit hebben geshopt.

Nadelen kleding kopen bij grote marken

Kleding kopen bij grote merken is nog steeds niet verantwoord. Mensen in de lagelonenlanden werken voor een minimumloon en maken veel uren. Door kleding te kopen bij grote merken blijf je dit stimuleren. Merken die hun kleding bewust maken, zijn vaak een stuk duurder en dan is het logisch dat niet iedereen deze kleding kan betalen. Als andere optie kun je er voor kiezen om kleding zelf te maken.

Voordelen eigen kleding maken

Het voordeel van het maken van eigen kleding is dat je het helemaal zelf kan ontwikkelen. Je kan je eigen draai geven aan de trends van nu. Tevens heeft niemand dezelfde kleding en ben je helemaal uniek! 

Het enige is dat je het naaien onder de knie moet krijgen en dat is een pad dat ieder op zijn eigen tempo doet. Het fijne aan het maken van kleding is dat je op een gegeven moment in een zen modus komt. Het drukke leven verdwijnt en je bent één met je naaiwerk. Na dit moment word je helemaal rustig en heb je binnen no time jouw creatie af, wat wil je nog meer?

Conclusie, wat is beter?

Het maken van kleding is beter dan het kopen van kleding. Alleen moet je jezelf dan afvragen of je genoeg tijd hebt. Daar komt het probleem om de hoek kijken. In een maatschappij waar alles snel moet en iedereen afgeleid wordt, neemt bijna niemand de tijd om even tot rust te komen en lekker te gaan naaien.