Maandelijkse Archieven: Juni 2020

 1. Hoe maak ik een paspop op maat?

  Het is eigenlijk een must voor iedere ervaren naai(st)er: een op maat gemaakte paspop. Ten eerste is het leuk om te hebben én om te maken. Een zelfgemaakt accessoire of kledingstuk uitstallen is namelijk net wat leuker als ook nog eens kan op een paspop die je zelf in elkaar hebt geknutseld. Daarnaast is het ook gewoon erg handig om te hebben, helemaal als je een lastige maat hebt. Een paspop die precies voldoet aan jouw eisen en afmetingen zorgt voor perfect zittende kleding, geen overdreven luxe dus. Er zijn twee simpele manieren om een paspop te maken: of met duct tape of met gipsverband.

  Met duct tape

  De eerste methode die je kunt gebruiken, is die met duct tape. Allereerst, begin met het aantrekken van een oud shirt. Doe eerst vershoudfolie om je hals, en tape het shirt daarna uitgebreid in met duct tape. Zorg dat dit stevig gebeurt, vraag idealiter hulp van iemand anders om je torso en rug goed in te pakken met tape. Zodra het shirt hard van duct tape is, knip de torso aan de achterkant open, zodat er een soort mal ontstaat. Plak het gat op de rug dicht met tape, dicht eveneens de halsopening, armsgaten en onderkant – het liefst met karton. Voordat je de onderkant dicht, vul de paspop met kussenvulling. Verstevig daarna de paspop met papier maché, zodat hij tegen een stootje kan. Eventueel kun je hem ook nog beschilderen, dan ziet hij er namelijk net wat leuker en persoonlijker uit.

  Met gipsverband

  De tweede methode, met gipsverband, is in principe hetzelfde. Doe weer een oud shirt aan, en beplak deze met gipsverband (dat eerst door water is gehaald natuurlijk). Herhaal dit totdat je een stuk of vier lagen hebt, laat goed drogen, knip de mal daarna open met een gipsschaar en laat het gips nu ’s nachts drogen. Naai de volgende dag de rug weer aan elkaar, dek de nek- en armgaten af, vul de paspop met bouwschuim en dek nu ook de onderkant af. Bedek nu als laatst de pop met stof, en klaar ben je.

  Paspoppen bij Matson

  Klinkt dit allemaal als te veel werk? Dat snappen we, daarom hebben we bij Matson een mooi aanbod verstelbare paspoppen voor iedere portefeuille. Zo hebben we de goedkopere Erica A paspop, die vier maatkoppen heeft bij de heup-, taille- en boven wijdte. Maar als je iets meer wilt, hebben we bijvoorbeeld ook de Olivia A paspop, met maar liefst dertien maatknoppen.

  Lees meer »
 2. Naaipatronen: wat zijn de opties?

  Naaipatronen zijn je ‘bread and butter’ wanneer je zelf kledingstukken wilt gaan maken. In feite zijn het een soort bouwtekeningen, maar dan voor kleding en niet voor een huis of woonwijk. De allereerste stap is dus, voordat je kan gaan iets kan gaan maken, het naaipatroon aanschaffen (of zelf maken, mits je veel ervaring hebt). En voordat je een naaipatroon kan gaan aanschaffen, je raadt het eigenlijk al, moet je weten wat voor een kledingstuk je wilt gaan maken.

  Welke naaipatronen bestaan er?

  Een betere vraag is eigenlijk wat voor een naaipatronen niet bestaan. Bijna elk kledingstuk is vertegenwoordigd wanneer het op beschikbaarheid van naaipatronen aankomt, wel tegen betaling natuurlijk. Patronen voor babybroekjes, patronen voor jurken, patronen voor blouses; ze zijn allemaal te koop. Verder zijn er ook patronen voor dingen als tassen en andere accessoires in gespecialiseerde webshops en winkels te vinden.

  Waar moet ik op letten?

  Als je eenmaal naaipatronen hebt gekocht, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste, mits je je naaipatronen wilt hergebruiken, wees er voorzichtig mee. Trek het naaipatroon dan over op patroonpapier, of gebruik carbonpapier en een radeerwieltje: zo blijft het patroon intact en hoef je niet telkens een nieuwe aan te schaffen. Ten tweede, let goed op welke stof je gebruikt. Leer of denim is vrij ruig en stevig terwijl kant heel erg dun is. Hoe je met deze stoffen omgaat in relatie tot het patroonpapier is dus nét anders.

  Wat heb ik nodig?

  Behalve naaipatronen, heb je enkele dingen nodig. Zo heb je gewichtjes nodig om de naaipatronen over de stof te spannen, een schaar of mesje om de stof uit te snijden, en dus een radeerwieltje, carbonpapier of patroonpapier, mits je patronen wilt hergebruiken.

  Lees meer »
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.