Maandelijkse Archieven: Mei 2020

 1. Wat is kant en hoe gebruik ik het?

  Met een naaimachine kun je ongelofelijk veel: van stukken stof oplappen, tot knutselen met de (klein)kinderen. Er zijn tal van stoffen waarmee gewerkt kan worden, iets wat natuurlijk afhangt van wat je maakt. Maar wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat sommige stoffen veel sterker en weerbaarder zijn dan andere. Zo is spijkerstof stug en lastig te bewerken, terwijl kanten stof juist heel teder en dun is. Daarom, in deze blog, gaan wij het hebben over die laatste: kant.

  Wat is kant?

  Als je het Googled, krijg je twee opties: Immanuel Kant, een Duitse filosoof. Of kant, stof. Kanten stof is textiel, een ambachtelijk weefsel. Het is in feite een soort mengelmoes van andere hoogwaardige stoffen en draden: linnen, katoen, zijde, zilver- en gouddraad. Het klink enorm decadent, en het is ook al vrij oud. Kant is namelijk ontstaan in de vijftiende eeuw na Christus, in Europa. 

  Naaitechnieken met kant

  Naaien met kant vergt soms engelengeduld. Het is een doorzichtige stof, eentje die tevens kwetsbaar is. Hierdoor is het ook lastig om kanten kleding te verstevigen, aangezien kant doorschijnt. Het is raadzaam om een simpel patroon uit te kiezen, met weinig details. Zo blijft de stof op zijn mooist. Gebruik tevens een dunne naald, zodat de stof niet nodeloos beschadigd raakt.

  Hoe werk ik kant af?

  Kant is doorschijnende stof, kant verwerken kan best een uitdaging zijn: het is namelijk ook een dunne stof. Het is daarom verstandig om de naden tweemaal te stikken, zodat het kledingstuk net wat steviger is. Van kant kun je prachtige blouses en jurkjes maken, die geschikt zijn voor onze steeds warmer wordende zomers. Deze kledingstukken wil je echter wel wassen, doe dit ook vooral! Het is wel verstandiger om het met de hand te wassen in een sopje, of de stof schoon te laten stomen.

  Lees meer »
 2. Naaipatronen: hoe houd ik ze mooi?

  Om zelf kleding te maken heb je naaipatronen nodig. Voor mensen die niet bekend zijn met naaien: naaipatronen zijn in feite een soort blauwdrukken voor het maken van kleding. Kleren bestaan namelijk vaak uit verscheidene lappen stof. Deze ‘onderdelen’ worden gemaakt door een naaipatroon van patroonpapier op een stuk stof te leggen, en dan uit te knippen met een stofschaar Die worden aan elkaar genaaid, en zo ontstaat een kledingstuk. Naaipatronen kun je eventueel zelf maken, maar dat is best lastig. Ervaring met naaien is dan eigenlijk wel vereist. Soms kun je gratis naaipatronen vinden op het internet, maar deze zijn vaak niet heel bijzonder. In plaats daarvan kun je ze ook gewoon kopen, bij gespecialiseerde winkels zoals Matson.

  Naaipatronen uitknippen of -snijden

  Zorg voordat je begint voor een scherpe stofschaar of -mesje. Het is belangrijk om snel, en soepel door de stof heen te komen: zo blijft niet alleen de stof – en het kledingstuk – mooier, maar het naaipatroon blijft ook beter intact. Daarna wil je natuurlijk het patroon op de uitgesneden stof leggen, en deze moet niet bewegen gedurende het proces. Om dit te bewerkstelligen heb je twee opties: het patroon bevestigen met kleine naaldjes, of het patroon vastzetten met patroongewichtjes.

  Naaipatronen mooi houden

  Er zijn een aantal manier om je naaipatroon over te nemen op stof, de manier waarop beïnvloedt of het patroon nog herbruikbaar is. Knip of snij je het patroon uit, dan is hij niet meer te redden. Dan is hij op. Je kan er ook voor kiezen om met carbonpapier en een radeerwieltje te werken, zo kun je patronen namelijk opnieuw gebruiken (als je voorzichtig bent!). Wil je patronen echt heel graag kunnen hergebruiken? Dat kan, maar het is monnikenwerk: teken het patroon over op patroonpapier. Dit duurt lang, plus je hebt een vaste hand nodig, maar het is wel uiterst effectief.

  Lees meer »
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.